MarjattaTeirila

Puhuminen on hopeaa ja vaikeneminen kultaa. Vai onko?

Yhteisöjen hyvinvointi on aina riippuvaista niiden keskinäisestä vuorovaikutuksesta

Hyvä yhteys on aina kuulluksi ja nähdyksi tulemista niin työpaikalla kuin omassa elinympäristössä. Vaikka puheliaitten ihmisten yleensä tulkitaan kuuntelevan vain itseään, asia on usein päin vastoin. Parhaat kuuntelijat ovat niitä, joilla on tarve ja kyky vuorovaikutukseen: he sekä puhuvat että kuuntelevat.

 

Tieto on välttämätöntä, mutta siitä ei ole mitään hyötyä, ellei sitä jaeta. Työyhteisöissä jäämme usein jurnuttamaan ongelmien kanssa. Sen sijaan, että selvittäisimme asioita sanallisesti, valittelemme niitä, jopa takana päin pahaa puhumalla. Kysymys ei välttämättä ole kaksinaamaisuudesta, vaan siitä, että emme osaa pukea sanoiksi sitä, mitä tiedämme. Näin siksi, että osaamisestamme suuri osa on hiljaisena tietona - sellaisena, jota olemme alkaneet pitää itsestäänselvyytenä. Oletamme ihmisten tietävän sanomattakin kaiken, mikä meille itsellemme on selvää.

Hiljainen tieto ja asiantuntijuus

Hiljainen tieto korostuu niillä, jotka ovat kauan tehneet työtään ja ovat siinä rutinoituneita, eli ovat päätyneet alansa kokemusasiantuntijoiksi.

Asiantuntijuus rakentuu parhaimmillaan kahdesta tiedosta:

1) muodollisesta, käsitteellisestä alan teoriatiedosta ja

2) kokemuksen myötä karttuneesta hiljaisesta tiedosta.

Näistä työuran edetessä rakentuu kaksi tasoa. Ensin opiskellen saavutettu teoria-asiantuntijuus. Sen lisäksi työelämässä teoria-asiantuntijuus täydentyy karttuvalla hiljaisella tiedolla ja osaamisella kokemusasiantuntijuudeksi.

Mutta vasta, kun hiljaisena uinuva kokemustietokin on onnistuttu sanoittamaan sellaiseen käsitteelliseen muotoon, että siitä voidaan keskustella muidenkin alojen asiantuntijoiden kanssa, on saavutettu korkeimman asteen asiantuntijuus.

Vasta kun eri alojen asiantuntijat voivat vaihtaa ajatuksiaan toistensa kanssa omista aloistaan käsitteellisesti, on tehokas ja luova ongelmien ratkaisu mahdollista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Oletamme ihmisten tietävän sanomattakin kaiken, mikä meille itsellemme on selvää."

Tunnistan itseni tuossa, ainakin osittain.

Toimituksen poiminnat